Чаши за чай, които всички имаме

Може и да си въобразявам, но ми се струва, че всеки уважаващ себе си маниак на тема чай има по една или няколко от следните типове чаши:

  • Идеалната – голяма колкото ти трябва (много демек), с удобна дръжка и не на последно място – радваща окото.
  • Хайтек чашата – има всякакви странни добавки към нея от типа на похлупаче, вградена дупка за лъжичка, собствена цедка и каквото там друго е измислил болният мозък на производителите.
  • Ветеранът – имате я откакто се помните, възможно е да е пропукана, без дръжка, с изтрита картинка, но няма значение! Вие я обичате и никога няма да я изхвърлите! Най-малкото я държите от благодарност за изслужeните години на чайното бойно поле.*
  • Подарената – не може да нямате такава! Някой ви е подарил тази чаша, а вие я мразите, но не можете да я изхвърлите. Стискате зъби и я държете при останалите, като не пропускате да направите чай именно в нея, когато този, който ви я е пробутал, идва на гости. Често такива чаши са с тематична ужасяваща украса – например оцъклен снежен човек, с когото непрекъснато имате кошмари, или пък неоноворозова с пудели и сърчица по нея.
  • Мона Лиза – чаша шедьовър. Вероятно сте се изръсили много, като сте си я взели, и не давате на никой друг да пие от нея. Правите чай в Мона Лиза само при специални поводи. Настръхват ви косите само при мисълта, че нещо може да я сполети.
  • Зубърът/Дебеланкото – това е чашата, която е последният ви избор. Нещо като задръстеняците, които никой не кани на пратита. Използвате този тип чаши само когато останалите са мръсни и ви мързи да ги измиете.
  • Чужденецът – това е някаква екзотична чаша, вероятно китайска или японска. Имате я просто защото всеки уважаващ себе си чаен човек има такава. За справка – японските чаши обикновено нямат дръжки и подозрително приличат на паници, а пък китайските са толкова малки, че не стигат и за една глътка чай.
  • Сервизната – това са уж класическите чаши за чай, които ползват в Англия например. Говорим за онези, малките и красивите, често с цветя на тях и златен кант. Ако има и чинийка – още по-добре! Вие не пиете много от Сервизната, но не пропускате да мъчите гостите си с нея, като ги гледате лошо, ако не ползват чинийката.
  • Сувенирът – купили сте си я от чужбина или морето и сигурно на нея е изписано името на мястото. Също така има голям шанс да е грозна, но да си втълпявате, че я харесвате, защото е сувенир и ви носи спомени и бла-бла…
  • Чаша-поздрав/Чаша-статус – На тях пише “Добро утро” или пък неща от типа на “Шеф №1”. Нещата се скофтясват, ако утрото ви е ужасно или пък ви уволнят и вече не сте шеф.
  • Шегаджийската – тази има всякакви различни вариации, но важното е, че цели да ви разведри и разсмее. За жалост ви е смешно само първите един-два пъти, след това я гледате със саркастична апатия. Например – чаша, на чието дъно пише “Току-що изпихте отрова”.
  • Недоразумението – това е чаша за чай…май. Не знаете откъде се е появила, нито кога ще си тръгне. Заради нея не давате на чужди хора да ви гледат в шкафа за чаши.

    Ето това имам предвид

    Ето това имам предвид

*Да, пиенето на чай е рискована и екстремна дейност. Ако стигнете до последната глътка без да сте се опарили, полели другарчето, счупили чашата или глътнали пакетчето, вие сте герой!

One thought on “Чаши за чай, които всички имаме

  1. Волен читател says:

    Тоя анализ на чаените чаши ми е любим и мине-не мине време, си го препрочитам. Усмихва ме вътрешно и външно!!!!

Leave a comment